۱۳۹۲ اردیبهشت ۲۴, سه‌شنبه

تاریخچه مختصر مسجد حاجی عبدالرحمن


                                      تاریخچه مختصر مسجد حاجی عبدالرحمن





مسجد حاجی عبدالرحمن واقع پارک زرنگار کابل، یکی از بزرگترین و عصری ترین مساجد در افغانستان میباشد. عمارت این مسجد در اوایل سال 2001م توسط محترم حاجی عبدالرحمن آغاز شد که بعداً بنام حاجی عبدالرحمن مسمی گردید. بنیاد مالی این مسجد از پول شخصی حاجی عبدالرحمن پرداخت شده است. حاجی عبدالرحمن یک فرد محترم، و تجارت پیشه مشهور در افغانستان بود.

حاجی عبدالرحمن در سال 1919م در قریه شیوکی کابل تولد گردید و در19هم نوامبر سال 2002 در پشاور پاکستان وفات یافت و در قریهء آبائی شان (شیوکی) کابل به خاک سپرده شدند. روح شان شاد و جنات فردوس مقام شان باد. آخرین و دیرینه ترین آروزی مرحوم حاجی عبدالرحمن اعمار نمودن یک باب مسجد در کابل بود که به مرحمت الله متعال ج این آرزو در سال 2001م پس از اتخاذ جواز کاری آن در پارک زرنگار کابل برآورده شد. مسؤولیت اخذ جواز ساختمانی مسجد از حکومت، به عهده حاجی سید عارف یکی از کارمندان سابقه دار مرحوم حاجی عبدالرحمن بود.

الحمدلله مسجد مذکور چند هفته قبل از ماه رمضان سال 2012م به روی نمازگذاران بازگردید. محفل بازگشائی مسجد به روزه جمعه 13 جولای 2012 با حضورداشت تعداد از رهبران مذهبی، رئیس جمهوری افغانستان حامد کرزی و برخی از مقامات بلند پایهء دولتی برگذار گردید. بعد از بازگشائی مسجد، نماز جمعه نخستین نماز بود که اجراء گردید. اولین نماز تراویح و ختم قرآن عظیم الشأن در ماه مبارک رمضان توسط محترم قاری مبین امام فعلی مسجد اجراء گردید. اولین نماز عید با اشتراک تخمیناً 15 الی 20 هزار نمازگذار نیز اجرا گردید. بنا بر حضور بیش از حد نماز گذاران، از پارک ها و باغچه های مسجد نیز برای ادای نماز استفاده صورت گرفت.
طراحی:
طراحی ساختمانی:

طراحی ساختمانی مسجد توسط مهندس ورزیده افغان محترم غلام فاروق که از کوهستان کابل میباشد انجام گردیده است.
طراحی مهندسی:

طراحی مهندسی مسجد را ابتداء مهندس عبدالاحد وحید آغاز کرده بود که بعد از یک مدت طویل قادر به تکمیل نمودن فقط 10 الی 15فیصد کار گردید و درنهایت بدون تکمیل نمودن نقشه راهی دبی گردیدند و این کار سبب گردید تا کار مسجد تقریباً دوسال به تاخیر افتد.

بعد از اینکه مهندس عبدالاحد کار طراحی را ناتکمیل گذاشت، مسئولیت کاری آن را مهندس غلام فاروق به همکاری محمد شعیب رسول و مهندس محمد داؤود ایشان زی به عهده گرفتند و به همکاری یکدیگر طراحی مهندسی آن را تکمیل نمودند. به محض تکمیل شدن کار طراحی، مسؤولیت طرح نهائی، آماده سازی نقشه و طرح قابل تطبیق آن را در برنامه
AutoCAD مهندس حفیظ الله هاشمی بدوش گرفت.

مسؤولیت تنظیم و هماهنگی عمومی در جریان پروژه در تمام ابعاد به دوش محمد شعیب رسول فرزند مرحوم حاجی عبدالرحمن بوده است. مهندس رحیم گل مدیریت پروژه را به عهده داشت که فعلاً مسؤول پیشبرد امور روز مره مسجد میباشد. مهندس گل آقا حیدری مهندس ساحوی بوده است. در این پروژه محمد شریف شاهنواز نیز بطور خستگی ناپذیر فعالیت کرده است. برای تمام آنانیکه در راستای تکمیل نمودن این پروژه مجلل سعی و تلاش نموده اند، از بارگاه خداوند متعال ج اجر و پاداش بی کران تمنا داریم.
شرح:

مسجد حاجی عبدالرحمن دارای سه تالار و یک صوفه باز میباشد و گنجایش 10000 نماز گذار را در یک وقت دارا میباشد.
تالار های مخصوص ادای نماز:

تالار اصلی مسجد در طبقه اول اعمار گردیده که اندازهء آن تقریباً 900 متر مربع (9.884 فوت) میباشد و با یک گنبد بزرگ نیم کره ای منحنی شکل تحت پوشش قرار گرفته است. تالار نماز گذاری دومی در سطح زمین ساخته شده که مساحت آن نیز 900 متر مربع (9.884 فوت) میباشد. تالار طبقه دوم اساساً برای طبقه اناث ساخته شده که تخمیناً 500 متر مربع (5.380 فوت) مساحت دارد و با سه گنبد پوشش داده شده است.
کندیل/چلچراغ:

در ساختمان داخلی مسجد به طور عموم 20 کندیل “دست ساخته” بکار رفته است که هر گنبد و محراب دارای یک کندیل میباشد. بزرگترین کندیل در تالار عمومی نصب گردیده که 3300 کیلو وزن دارد و دارای دو دایره و یک قسمت کروی میباشد. قطر دایره برزگ آن 20 متر (66 فوت) است و دایره کوچک آن 7 متر (23 فوت) میباشد. دایره مرکزی کندیل دارای 400 حباب بوده و 3 متر (9 فوت) قطر دارد.
گنبد ها:

ساختمان مسجد عموماً دارای 20 گنبد میباشد که تالاری اصلی یا عمومی مسجد را بزرگترین گنبد که دارای 44 کلکین قوسی شکل میباشد پوشش داده است. این گنبد دل انگیز توسط آیه های از قرآن کریم و خوشنویسی های قشنگ اسلامی مزین شده است. قسمت بیرونی این گنبد را 88 ستون خرمائی رنگ مزین کرده است. از جمع پنچ گنبد متوسط، سه گنبد آن در سطح ساختمان تالار نمازگذاری ویژه خواهران، یکی آن در ورودی عمومی ساختمان مسجد و یکی دیگر آن بالای دروازه عمومی مسجد ساخته شده است. این گنبد ها نیز با خوشنویسی های اسلامی در قسمت های داخلی شان مزین گردیده است.
منار ها:

مسجد حاجی عبدالرحمن دارای دو منار در قسمت های کناری خود میباشد که هردو منار تقریباً 62 متر (204 فوت) ارتفاع دارد و هر منار دارای یک ذخیره آب برای محل طهارت میباشد.
طهارت خانه و تشناب ها:

طهارت خانه مسجد در مساحت 1600 متر مربع (17215 فوت مربع) در قسمت تحتانی ساختمان مسجد ساخته شده و ظرفیت 500 نفر را در یک وقت دارا میباشد. بخاطر بهداشت و نظافت هرچه بیشتر، 48 تشناب به شکل جداگانه و دور از ساختمان اصلی مسجد ساخته شده است. تشناب ها و محل طهارت برای طبقه اناث از ساحه ذکور نیز جدا و بدور ساخته شده است.
مرکز آموزشی:

کتابخانه مسجد یکی از غنی ترین و بزرگترین کتابخانه ها در کشور شناخته شده است. این کتابخانه فعلاً دارای حدوداً 150000 کتاب میباشد. ساحات جداگانه مطالعه برای اناث و ذکور نیز فراهم شده است. مرکز آموزشی این مسجد فعلاً صنوف آموزشی تجوید، ترتیل و قرائت قرآن عظیم الشان را برای طبقهء اناث و ذکور پیشکش میکند.
تهیه و ترتیب کننده : عنایت الله (خیراندیش)

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر